Bouwen in een wijk bij herstructurering
Fred's kijk op het werk
Waardwonen heeft in samenspraak met de bewoners van de wijk Klappenburg in Bemmel een plan gemaakt voor herstructurering van hun wijk. Het plan omvat renovatie van bestaande woningen en de realistie van nieuwbouw huurwoningen. Om hiervoor ruimte te maken, zijn er in april dit jaar 18 woningen gesloopt.
Tekst: Emmy Kattenbelt | beeld: Daniel Willemsen
In opdracht van Waardwonen realiseert Kuiper Bouw 26 nieuwe huurwoningen op 3 verschillende plekken in de wijk Klappenburg in Bemmel; 8 levensloopbestendige woningen en 18 beneden- en bovenwoningen. Daarnaast worden 3 bestaande woningen door ons gerenoveerd. We vragen uitvoerder Fred Leenders naar zijn kijk op het 'Bouwen in een wijk bij herstructurering'.
Bouwen in een bestaande wijk
Fred: “Bouwen in een bestaande woonwijk brengt altijd extra uitdagingen met zich mee. Voor de bewoners van de wijk is het een ingrijpende operatie, want het dagelijks leven gaat wel gewoon door. Mensen moeten naar hun werk, brengen de kinderen naar school. Er spelen kinderen op straat en er komen mensen op bezoek. Voor onze activiteiten is een ketenpark, opslag van materialen en parkeergelegenheid nodig. We willen zo min mogelijk overlast veroorzaken voor de bewoners van de wijk en moeten het doen met de beperkte ruimte die er is.
Ik kom iedere dag wel aan de 10.000 stappen, dus mijn stappenteller staat uit!
Aansturen van 1 project op 3 bouwplaatsen
Fred: “Onze drie bouwplaatsen liggen verspreid in de wijk Klappenburg. Ik loop dus heel veel heen en weer. Ik kom iedere dag wel aan de 10.000 stappen, dus de stappenteller heb ik maar uitgezet! Om dit soort projecten goed te kunnen managen, is ervaring heel belangrijk. Op dit project werken we samen met een aantal zeer ervaren partners en leveranciers. Als uitvoerder kan ik bouwen op de ervaring van mijn voorman die als een vliegende keep van de ene naar de andere bouwplaats gaat. En als er tussendoor vragen zijn dan weten de collega’s mij goed te vinden.”
“Koffiepauze houden en tussen de middag eten, doen we altijd gezamenlijk in de bouwkeet. Dat zijn ook momenten waarop we kleine zaken bespreken of afhandelen. Ik informeer bij de collega’s of alles goed loopt. Zijn er vragen of moet er ergens worden bijgestuurd? En als er bij werkzaamheden instructie nodig is, kijk ik wie binnen mijn team dat kan oppakken. Zo houd ik het overzicht en tegelijkertijd leren we van elkaar."
Het artikel gaat verder onder de foto.
Foto boven: Uitvoerder Fred Leenders in gesprek met projectleider Daan Stoltenborgh en werkvoorbereider Tim Burgers.
“De werkzaamheden op de 3 bouwblokken lopen uiteen van renovatie tot nieuwbouw. We bouwen verschillende type woningen en de werkzaamheden verkeren per bouwplaats in een andere bouwfase. Het is mijn verantwoordelijkheid als uitvoerder dat iedereen precies weet wat er moet gebeuren per bouwblok. Met onze onderaannemers voer ik een uitgebreide start-werk-bespreking. Ze ontvangen allemaal de bouwtekeningen en we stellen gezamenlijk de overall planning vast. Bij dit project werken we met een aantal vaste bouwpartners. We kunnen er op vertrouwen dat zij de verschillende werkzaamheden per bouwplaats uit elkaar te houden en dat zij deze kunnen uitsplitsen naar hun onderaannemers en leveranciers.”
Logistieke organisatie
Kuiper Bouw wil de overlast op de omgeving en het aantal verkeersbewegingen zo veel mogelijk beperken. In de voorbereiding van het project is daarom extra aandacht besteed aan het bepalen van veilige en efficiënte aan- en afvoerroutes voor leveranciers en onderaannemers. Aan ieder bouwblok is een eigen poort toegewezen. Bij de afroep van materialen ontvangen leveranciers een QR code voor de route naar de juiste poort. We maken gebruik van bouwroute.nl om onze leveranciers naar die juiste poort te leiden. Hiermee voorkomen we onnodige verkeersbewegingen en beperken we onze CO2 uitstoot tot het noodzakelijke.
Communicatie met de buurt
Wij begrijpen dat onze werkzaamheden een flinke impact heeft op de omgeving. Wij vinden het belangrijk om de omwonenden goed te informeren en mee te nemen in het hele bouwproces. Hiervoor maken wij gebruik van de Bouwapp. Via de QR code op onze bouwhekdoeken kunnen belangstellenden zich aanmelden voor onze maandelijkse bouwupdate. Daarnaast kunnen zij in deze app vragen stellen aan het bouwteam of melding maken van overlast. Hiermee ontzorgen we onze opdrachtgever Waardwonen bij de omgevingscommunicatie.
Fred: “Ik heb regelmatig contact met bewoners in de wijk. De meeste bewoners hebben begrip voor de werkzaamheden en zien de noodzaak er van in. Natuurlijk is het wel vervelend als de straat even niet toegankelijk is voor het autoverkeer als er bijvoorbeeld een grote kraan moet staan. We proberen dit ongemak te ondervangen door vooraf ook nog even een briefje in de bus te stoppen of aan te bellen bij de bewoners die het betreft. Als bewoners weten dat er iets staat te gebeuren, is dat vaak voldoende om ergenis te voorkomen.
“Onze bouwactiviteit trekt ook de aandacht van de kinderen van de nabijgelegen basisschool en de kinderopvang. Ze komen vaak even kijken. Vooral als er groot materiaal staat. Dat is natuurlijk indrukwekkend! Ze staan dan met open mondjes aan het hek te kijken. Met het oog op veiligheid van de kinderen en andere passanten zetten we dan altijd de weg af aan twee kanten.”
Oplevering
In januari 2025 worden de 8 levensloopbestendige woningen overgedragen aan onze opdrachtgever Waardwonen en ontvangen de huurders de sleutel van hun woning. De oplevering van de overige 18 beneden- en bovenwoningen wordt medio april 2025 verwacht. Deze woningen worden te zijner tijd aangeboden via Entree.