Amphion Staete
Duurzaam parkgebouw met 75 appartementen
Aan de rand van het stadscentrum in Doetinchem is eind 2020 Amphion Staete opgeleverd. Het woongebouw, naar een ontwerp van JCR Architecten, is gerealiseerd op de plek van een gesloopte supermarkt. Het gebouw bestaat uit 75 koop- en huurappartementen met terrassen, die zijn gelegen rond een intiem binnenhof. Onder het gebouw is een parkeergarage gerealiseerd.
Schitterend parkgebouw
Het nieuwe woongebouw aan De Veentjes is een parkgebouw. Het gebouw ontvouwt zich alzijdig met zijn terrassen naar het park en de stad. De twee entrees die het gebouw ontsluiten, leiden naar een atrium, waaraan galerijen zijn gelegen. Het atrium zorgt dat daglicht diep in het gebouw binnenkomt.
Het gebouw ontleent zijn kracht aan de heldere structuuropbouw, het gebruik van zuivere en mooie materialen en het groene karakter door de begroeiing in en rondom het gebouw. Door integraal naar duurzaamheid, klimaatadaptatie, hittestress en biodiversiteit te kijken is er voor gekozen om het gebouw van grote overstekken te voorzien, een binnentuin op de volledig ondergrondse parkeergarage aan te brengen en een daktuin op de derde verdieping te creëren. Door zorgvuldige toepassing van bomen, siergrassen, mossen in de binnen- en daktuin is er leefruimte voor vogels en insecten gecreëerd.
De appartementen zijn ook optimaal geïsoleerd, zonder aardgasaansluiting. Het gebouw is uitgerust met een duurzaam en energiezuinig klimaatsysteem. De grote voordelen: meer comfort tegen lagere kosten. Dankzij de zonnepanelen op het dak voorziet het gebouw grotendeels in de eigen energiebehoefte.
Inclusief engineering
Voorafgaand aan de realisatie is, op basis van het voorlopige ontwerp, een stuk engineeringstraject opgepakt. Samen met de ontwikkelaar en de architect is meegedacht op het bouwkundige en installatietechnische vlak en is onder meer het volledige traject verzorgd voor het aanvragen van de omgevingsvergunning.
Binnenstedelijk bouwen
Amphion Staete grenst aan een winkelgebied en wordt omringd door publieke voorzieningen zoals een stadspark. Bouwen in een drukke omgeving dus. Een goede dialoog en verstandhouding met de omgeving is in dit geval extra belangrijk. Tijdens de ontwikkeling en realisatie van het parkgebouw zijn omwonenden, bewonersverenigingen en winkeliers in een vroegtijdig stadium bij de plannen betrokken en geïnformeerd over de voortgang. Dit gebeurde zowel via nieuwsbrieven, informatieavonden als fysiek op locatie. Deze aanpak heeft er toe geleid dat het bouwproces erg soepel is verlopen.