Upgrade onderwijslocatie Rijn IJssel - Velperweg
Verbouwing van een monument naar een duurzaam, modern gebouw
Het onderwijscluster van Rijn IJssel met villa en naastgelegen monumentale schoolgebouw aan de Velperweg 39 is een imposant complex. In minder dan zes maanden tijd is het gebouwencomplex ingrijpend verbouwd en verduurzaamd. Het was voor Kuiper Bouw inmiddels de derde grootschalige revitalisatie voor Rijn IJssel en maakt onderdeel uit van het Masterplan voor toekomstbestendige huisvesting.
Grootschalige upgrade
De onderwijslocatie aan de Velperweg moest ingrijpend worden verbouwd om zodoende passende huisvesting te kunnen bieden aan een aantal (nieuwe) onderwijsclusters van het Rijn IJssel, waaronder Vakschool Wageningen, Rijn IJssel KansRIJK en Centraal Examineren. Om dit te bewerkstelligen zijn lokalen, spreekkamers en gangen opengebroken en/of verplaatst. Bijvoorbeeld om meer ruimte voor ontmoeting of juist zelfstudie te creëren. Ook zijn leslokalen voorzien van nieuwe kozijnen alsook plafonds en hebben alle wanden en muren een nieuw laagje verf gekregen. Daarnaast zijn er ook geheel nieuwe functies in het gebouw gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan:
- Restaurant met grootkeukens voor Vakschool Wageningen en KansRijk.
- Koffiebar;
- Winkel;
- Stilteruimte centrale examinering (incl. geluidssluizen).
Duurzaam karakter
Naast de ruimtelijke ingrepen is het gebouw ook verduurzaamd en installatietechnisch verbeterd door onder meer een aantal daken te isoleren, zonnepanelen terug plaatsen, LED verlichting aan te brengen en de luchtbehandeling te vernieuwen. Elke klas heeft nu ook zijn eigen unit, zodat er precies naar behoefte wordt verwarmd/gekoeld en geventileerd. Een duurzame oplossing die er voor zorgt voor een frisse en gezonde omgeving waarin leerlingen zich beter kunnen concentreren. Het gebouw heeft door de verbouwing een flinke sprong vooruit gemaakt qua duurzaamheid en klimaatbeheersing.
Onderwijscomplex met monumentaal karakter
De oorsprong van het huidige onderwijscomplex aan de Velperweg gaat terug tot 1850: tussen 1850 en 1855 is de later bij de school betrokken villa met huisnummer 43 in neoclassicistische stijl gebouwd. In 1924 is het naastgelegen schoolgebouw gebouwd als R.K. Hogere Burgerschool (HBS). Beide gebouwen zijn beschermd als gemeentelijk monument. Zowel de school als de villa zijn in de jaren 50 voor het Katholiek Gelders Lyceum uitgebreid en in de loop van de 20ste eeuw meermalen verbouwd. In 2001 is in opdracht van de huidige eigenaar en gebruiker van het complex, Rijn IJssel, het onderwijscomplex fors uitgebreid aan de achterzijde en tussen de oude school en achtererf van de villa (atrium).
De combinatie van bouwstijlen alsook een grote variëteit aan bouwlagen, indelingen en functies in het gebouwencomplex, heeft ervoor gezorgd dat tijdens het bouwproces veel maatwerk is toegepast. Zowel op het organisatorische vlak (o.a. logistiek) als in de voorbereiding en uitvoering van de bouwkundige en technische aanpassingen. Verbouwen is namelijk complexer dan nieuwbouw. Zeker in een monumentaal pand weet je soms niet wat je tegenkomt. Zo is er met betrekking tot wijzigingen in de monumentale binnenschil frequent overleg en contact geweest met Monumentenzorg.
Inclusief stuk engineering
Voorafgaand aan de realisatie is, op basis van een definitief ontwerp, een stuk engineeringstraject opgepakt. Samen met Rijn IJssel, de architect en partners hebben we meegedacht over de fasering van de werkzaamheden, indelingen definitief gemaakt en voorstellen gedaan voor de materialisatie. Op verschillende momenten tijdens het bouwproces, dat in totaal een halfjaar in beslag nam, zijn ook voortschrijdende inzichten en hier uit voortvloeiende wensen ingepast. Extra uitdagend, maar mede door ruime ervaring en een sterke drive van het projectteam en de installateur om de klus te klaren, is ruim voor de start van het nieuwe schooljaar een geheel gerenoveerd schoolgebouw opgeleverd. Het resultaat, zoals te zien in het video-item hieronder, mag er wezen.